Lihan ja muiden
eläinperäisten tuotteiden syönnillä on monia vaikutuksia ympäristöön.
Esimerkiksi
eläinperäisten tuotteiden tuotannosta aiheutuu paljon kasvihuonekaasuja
ilmakehään. Rehunkasvatuksesta aiheutuvat päästöt ovat merkittävä tekijä
ihmisen aiheuttamassa ilmaston lämpenemisessä. Maatalous ja erityisesti
eläintuotanto kuluttaa jopa 70 prosenttia kaikesta ihmisen käyttöön ottamasta
vedestä.
Esimerkiksi
pienentämällä liha-annosten kokoja ja suosimalla pihvien ja paistien sijaan
patoja ja keittoja, joissa lihan määrä on kohtuullinen, pystyy vähentämään
pikkuhiljaa lihan kulutusta. Hyvä vaihtoehto on korvata lihaa lähivesistä
pyydetyllä kalalla, kuten hauella, ahvenella, muikulla ja silakalla.
Kasvisruokavalion
ilmastohyötyjä on esimerkiksi se, että tietyn proteiinimäärän tuottaminen
naudan- tai lampaanlihalla aiheuttaa yli 200 kertaa enemmän kasvihuonekaasuja
kuin saman määrän tuottaminen palkokasveilla. Myös vettä kuluu yhden naudan
pihvikilon valmistamiseen noin kymmenkertainen määrä verrattuna viljaan,
soijapapuun tai muihin palkokasveihin.
Lisäksi jos kaikki
viljelyksiltä tuleva sato käytettäisiin suoraan ihmisten ruuaksi, eikä
syötettäisi ensin karjalle, nykyisiltä maailman viljelyksiltä ruokaa riittäisi
9 miljardille ihmiselle.
Haastattelimme
muutamaa oppilasta kouluruokaan liittyen.
Kysyimme heiltä:
- Mitä mieltä olisit, jos koulussa olisi kaksi kasvisruokaa viikossa?
- Syötkö kasvisruokaa, kun sitä on tarjolla?
Aino Vaaranmäki
- Ihan hyvä. Ne jotka haluaa syödä kasvisruokaa saisivat syödä sitä.
- Välillä, jos se on sellaista josta tykkään.
Venla Siitarinen
- Voisi olla useammin.
- Joo, joskus.
Lotta Pesonen
- Ei se haittaisi.
- Riippuu mitä se on.
Teksti: Nella Kosonen ja Jasmin Säde
Kommentit
Lähetä kommentti